Pressemeddelelse

Gratis kighostevaccination til gravide

Publiceret 11-09-2023

Danmark oplever en kraftig stigning i tilfælde af kighoste. På Færøerne er der endnu ikke set en stigning, men det forventes som tidligere at følge det danske mønster. Gravide anbefales derfor at lade sig vaccinere mod kighoste.

I Danmark har der i juli/august været en stigning i kighoste tilfælde, som var op til fire gange mere end normalt. Statens Seruminstitut har beskrevet dette som en epidemi.

På Færøerne er der endnu ikke set en stigning med kighoste, men det forventes som tidligere at følge det danske mønster.

Kighoste kan være en alvorlig og potentielt livstruende bakterie sygdom hos de helt små børn, særligt inden de selv er gamle nok til at blive vaccineret mod kighoste. Kighostevaccination af gravide beskytter spædbarnet mod kighoste i de første levemåneder. Derfor anbefalers det, at gravide bliver vaccineret i tredje trimester fra 28. graviditetsuge.

Hvornår i min graviditet skal jeg vaccineres?

Det anbefales, at du bliver vaccineret mod kighoste i tredje trimester. Du kan blive vaccineret hos din egen læge i forbindelse de rutinemæssige graviditetsundersøgelser.

Vaccination mod kighoste anbefales indtil én uge før forventet fødsel, da man herefter forventeligt ikke opnår en beskyttende effekt hos det nyfødte spædbarn. Det anbefales, at du bliver vaccineret mod kighoste ved hver graviditet. 

Du kan altid tale med din egen læge eller din jordemoder, hvis du har spørgsmål, eller hvis du er i tvivl, om du bør blive vaccineret under din graviditet.

Det er gratis for gravide at blive vaccineret mod kighoste.

Hvorfor er det en god idé at blive vaccineret mod kighoste?

Vaccinationen vil beskytte det nyfødte barn, indtil barnet kan få den første børnevaccine, når det bliver 3 måneder gammelt. Når du bliver vaccineret, passerer moderens antistoffer over moderkagen til barnet og beskytter det effektivt mod kighoste. Samtidig er du også beskyttet mod at få kighoste, mens barnet er helt lille. Det er ikke tilrådeligt, at give vaccinationen tidligere end når barnet er 3 måneder gammelt.

Vaccination før udsættelse for smitte er den vigtigste strategi i forebyggelsen af kighoste, og det er vigtigt at sikre, at de anbefalede vaccinationstidspunkter så vidt muligt overholdes.

Er vaccinen sikker for mig og fosteret?

Der findes en betydelig mængde evidens om kighostevaccination til gravide. Det er veldokumenteret, at kighostevaccination er sikker for både den gravide og fosteret. Desuden er der bred erfaring med at vaccinere gravide mod kighoste, både fra Færøerne, Danmark og udlandet. 

Er der bivirkninger ved vaccinen?

De mest almindelige bivirkninger kighostevaccination er milde og kortvarende, fx hovedpine, smerte/rødme/hævelse ved indstikssted samt utilpashed. Risikoen for alvorlige bivirkninger er meget lille.

Hvornår skal mit barn selv vaccineres mod kighoste?

Selvom du bliver vaccineret mod kighoste under din graviditet, skal dit barn stadig selv vaccineres mod kighoste som en del af børnevaccinationsprogrammet. Barnet vaccineres første gang, når det er 3 måneder gammelt, og herefter ved 5- og 12-måneders alderen. Det er vigtigt, at barnet vaccineres til tiden, så barnet er bedst muligt beskyttet mod kighoste.

Hent pressemeddelelsen som pdf 

Tórshavn, 11. sept. 2023

Landslægen

Børneafdelingen, Landsygehuset

Fødselsafdelingen, Landssygehuset

Kommunelægeforeningen