Pressemeddelelse

Kighosteepidemien fortsætter på et højt niveau – pas på dit barn

Publiceret 29-11-2023

Lige som i Danmark har Færøerne haft mange tilfælde med kighoste siden juli måned. I perioden 15. - 28. november er der undersøgt 50 personer for kighoste og 9 af disse var positive. Alene i sidste uge var der 7 positive og heraf var 2 børn under 1 år.

Hvad er kighoste?

Kighoste er en luftvejsinfektion, der skyldes en bakterie (Bordetella pertussis). Infektionen forekommer på alle tidspunkter af året men med lidt flere tilfælde i 2. halvår, og epidemier ses typisk med 3-5 år imellem. Efter man er blevet smittet, er der først en fase med forkølelsessymptomer, og dernæst går sygdommen over i et hostestadie, hvor der kan optræde kraftige og langvarige hosteanfald, evt. efterfulgt af opkastninger. Man kan have svært ved at få vejret under hosteanfaldet, og vejrtrækningen (indåndingen) i forbindelse med et hosteanfald kan have en hylende lyd (en "kigen"). Perioden med hosteanfald kan vare i flere måneder, men man smitter kun i de første 3-4 uger af sygdommen. Hos de mindste børn kan hosteanfaldene påvirke vejrtrækningen, så indlæggelse på sygehus er nødvendig. Hos spædbørn kan selve hosten være fraværende, og det primære symptom være perioder uden vejrtrækning og med blåligfarvning af huden.

Kighoste kan være en alvorlig og potentielt livstruende sygdom hos de helt små børn, særligt inden de selv er gamle nok til at blive vaccineret mod kighoste. Alle børn tilbydes vaccination i børnevaccinationsprogrammet ved 3, 5 og 12 måneder og igen ved 5-års-alderen. Kighostevaccination af gravide beskytter spædbarnet mod kighoste i de første levemåneder og heldigvis har mange gravide taget imod tilbuddet om en gratis vaccination i 2. eller 3. trimester.

Hvordan smitter kighoste og hvordan forebygges smitten?

Kighoste smitter som de fleste andre luftvejssygdomme ved dråbesmitte. Voksne kan være smittet med kun lette symptomer, og voksne kan give sygdommen videre til børn. Det anbefales derfor, at beskytte børn under to år for smitte. På den baggrund har Landslægen anbefalet GIGNI at aflyse mødregrupperne i en periode fremover. Samtidig kan man som forældre beskytte børn under 2 år for smitte ved at undgå større forsamlinger. Specielt små børn der endnu ikke har fået 2. vaccination i 5. måneders alderen er sårbare for alvorlige sygdom.

 

Tórshavn, 29. november, 2023

Landslægen