Fnat - Stadig en udfordring på Færøerne

Publiceret 24-02-2020

Det sidste to år har der været mange tilfælde med fnat både i Danmark og på Færøerne, og mange har haft problemer med at komme af med infektionen på trods af flere behandlinger.

Mange oplever, at fnat er svært at komme til livs. Det kan ofte være nødvendigt, at alle, som den smittede har været i tæt kontakt med, også behandles. Samtidig skal der ske en grundig rengøring af hjemmet.

Aktuelt har Sundhedsstyrelsen opdateres deres vejledninger og det gælder:

Informationsark om fnat til den kommunale sundhedstjenester
Informationsark til forældre om fnat
Håndtering af fnat

I Månedsbladet for Rationel Farmakoterapi, februar 2019, er der publiceret en artikel, der beskriver behandling og forebyggelse af fnat.Det er normalt, at kløen kan fortsætte i op til 6 uger. Hvis udslettet og kløen ikke bliver bedre en uge efter behandling med permethrin 5 % creme (Nix®) – og cremen er anvendt, som den skal – bør der overvejes anden behandling.

Der er indført klausuleret medicin tilskud til Nix for:

  • Personer smittet med fnat,
  • medlemmer af husstanden, som smittede bor med,
  • andre personer, der har været i kontakt med den smittede og
  • for patienter, der opfylder klausulen, skal lægen påtegne recepten ordet "tilskud".

Der findes ikke andre markedsførte lægemidler end permethrin på Færøerne, men apoteket kan fremstille svovlvaselin, som kan anvendes. Ud over dette er der præparater som creme Benzylbenzoate + disulfiram (Tenutex®) og tablet Ivermectin 3 mg (Stromectol® og Scabioral®, hvor behandlende læge skal ansøge om en udleveringstilladelse hos landslægen.

Som udgangspunkt behandles fnat med creme og shampoo, men hvis de ikke virker, er midlet Tenutex eller tabletterne Stromectol og Scabioral næste skridt. Det er disse tre fnatmidler, der ikke er markedsført på Færøerne, men kan fås via en udleveringstilladelse.

Svovlvaselin er et magistrelt præparat, som kan ordineres enten via telefon eller fax til apoteket eller ved at give patienten en håndskrevet recept på præparatet. Styrken på svovlvaselin kan variere – alt efter hvor det bliver fremstillet. På Færøerne har man fremstillet svovlvaselin 6%, mens de magistrelle produktioner i Danmark fremstiller svovlvaselin 5% og 10%. Ifølge dermatologerne tilknyttet Landsygehuset, foretrækkes svovlvaselin 6%, men de andre styrker kan også anvendes.

Når der behandles med svovlvaselin, anvender Dermatologisk afdeling på Landssygehuset en behandlingsvejledning fra Sjællands Universitetshospital, Roskilde.