Abekopper

Der har siden maj 2022 været tilfælde med smitte med abekopper i Europa. Symptomer på abekopper er små blærer, som kan minde om skoldkopper. Sygdommen begynder ofte med en sygdomsfølelse med kulderystelser, hovedpine, muskelsmerter og træthed.

Sygdommen vil i langt de fleste tilfælde være mild og går over af sig selv inden for 2-4 uger. Sygdommen kan dog godt gøre ondt og give smerter. Særligt ved udslæt i og omkring endetarmen. Den kan også give ar, når blærerne heler.

Hvordan smitter abekopper?

Alle kan blive smittet med abekopper. På nuværende tidspunkt er der dog en klar overvægt af smittetilfælde hos mænd, der har sex med mænd. Sygdommen smitter kun, når man har symptomer. Smitten sker oftest gennem direkte kontakt med de små blærer på huden. En blære kan dog være nok til at overføre smitte. Smitte mellem mennesker sker kun sjældent ved almindelig social omgang, men typisk ved tæt fysisk kontakt fx ved sex, eller hvis man sover i samme seng.

Mistanke om smitte

Det er vigtigt, at du undgår sex og tæt fysisk kontakt, hvis du har mistanke om smitte.

Kontakt egen læge hurtigst muligt. Er du testet positiv, skal du isolere dig.

Anmeldelsespligt

Læger har pligt til at anmelde sygdomstilfælde telefonisk til Landslægen, som foretager smitteopsporing.

Vaccination

Tilhører du en risikogruppe og ønsker vaccination, skal du henvende dig til din kommunelæge, som kan henvise dig til vaccination. Nære kontakter til en smittet tilbydes vaccination. Vaccinationer foretages på Landssygehuset.